Oak Sacre

 

première: 27 oktober 2006Toneelschuur, Haarlem

speelperiode:14 oktober 2006 t/m 13 januari 2007

 

Oak Sacre is een dansconcert geïnspireerd op het werk van de componisten Igor Stravinsky en Johann Sebastian Bach. De muziek wordt live uitgevoerd door de musici Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland.

 

Oak van Beppie Blankert

Stravinsky heeft zich bij het componeren van Dumbarton Oaks laten inspireren door het Derde Brandenburger Concert van Bach. In Oak zijn zes dansers te zien, die in de zes delen van de beide muziekstukken de heftige vitaliteit van Bach naast en tegenover die van Stravinsky zetten.

 

Sacre van Bianca van Dillen

De muziek van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps is sinds het ontstaan verbonden met de dans. Bianca van Dillen geeft haar persoonlijke invulling aan deze “beladen” muziek. Haar uitverkoren jonge danseres maakt een ontwikkeling door, gestuurd door persoonlijke en artistieke ambities. Waar in de meeste versies van Le Sacre du Printemps de uitverkorene geofferd wordt, geeft Van Dillen een draai aan de dramaturgie en laat de gekozene kiezen voor het leven.

 

 

 

In hun 35-jarige carrière in de dans hebben Blankert en Van Dillen intensief met elkaar samengewerkt. Als initiators van de moderne dans in Nederland hebben zij binnen en buiten het gezelschap Dansproduktie (1977-1992) vele belangwekkende choreografieën op hun naam staan. Tweemaal eerder maakten zij een dubbelprogramma: Wantij Hexa (1983) en Parlando Widow (1989).

Met Oak Sacre slaan Blankert en Van Dillen een nieuwe richting in. Van Dillen, vooral bekend om haar grote abstracte stukken, gaat nadrukkelijk verhalend werken, terwijl Blankert, die de laatste jaren dikwijls vanuit een literair gegeven werkte, zich nu volledig laat leiden door de muziek en op zoek gaat naar nieuw abstract bewegingsmateriaal. Wat blijft is hun beider fascinatie met muziek en hun grote vermogen om met respect de muziek te vertalen naar een persoonlijke danstaal. Waar Van Dillen en Blankert voorheen vaak compositieopdrachten hebben gegeven, maken ze nu gebruik van muziek van twee grootheden uit het canon van de muziekgeschiedenis. Alle muziek wordt live uitgevoerd op twee vleugels door Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland.

 

 

Medewerkers

Choreografie Oak

Beppie Blankert

Choreografie Sacre

Bianca van Dillen

Dansers

Hillary Blake Firestone,

Marcela Giesche,

John Taylor,

Elina Hayrynen,

Rosana Pinheiro Sousa,

René Vrielink

Musici

Gerard Bouwhuis,

Cees van Zeeland

Muziek Oak

Dumbarton Oaks, Igor Stravinsky

Derde Brandenburger Concert,

Johann Sebastian Bach

Muziek  Sacre

Le Sacre du Printemps, Igor Stravinsky

Dramaturgie

Dirk Groeneveld

Decor

Kees Spanjers

Kostuums

Bianca van Dillen

Lichtontwerp

Gert Bakker

Camera

Erwan van Buuren

Techniek

Kees van Zelst

Fotografie

Ben van Duin

Productie

Bianca Nieuwboer

Publiciteit

Ilse van Dijk

Zakelijke leiding

Hans Schamlé/Dance Unit

Speellijst

2006

 

 

 

za 14 oktober

 

Groningen

Grand Theatre                (try-out)

wo 25 oktober

 

Haarlem

Toneelschuur                 (try-out)

do 26 oktober

 

Haarlem

Toneelschuur                 (try-out)

vr 27 oktober

 

Haarlem

Toneelschuur                 première

za 28 oktober

 

Haarlem

Toneelschuur

vr 10 november

 

Leiden

Laktheater

za11 november

 

Leiden

Laktheater

ma 20 november

 

Amsterdam

Theater Bellevue

di 21 november

 

Amsterdam

Theater Bellevue

za 2 december

 

Nijmegen

LUX

do 20 december

 

Den Haag

Theater aan het Spui

vr 21 december

 

Den Haag

Theater aan het Spui

2007

 

 

 

6   januari

 

Groningen

Grand Theatre

11 januari

 

IJmuiden

Witte Theater

13 januari

 

Rotterdam

Rotterdamse Schouwburg

 

 

Dumbarton Oaks staat bekend als één van de belangrijkste tuinen in Amerika, gelegen aan de rand van de wijk Georgetown in Washington D.C. Mr. and Mrs. Robert Woods Bliss kochten het neoklassieke herenhuis met belendende landerijen in 1920. “Dumbarton Oaks” is de titel van een belangrijk werk voor kamerorkest van Igor Stravinsky, geschreven in opdracht van Mr. Bliss ter gelegenheid van zijn dertigjarige echtvereniging in 1938.

 

De Brandenburger concerten (BWV 1046-1051) van Johann Sebastian Bach omvat zes instrumentale werken, in 1721 opgedragen aan de Markgraaf van Brandenburg (Koning Frederik Willem I van Pruisen), maar waarschijnlijk daterend van vroegere datum. Het Derde Brandenburger Concert (BWV 1048) in G-groot wordt vaak geciteerd als het prototype van het moderne strijkkwartet, omdat Bach in zijn compositie de nadruk legt op strijkers.

De première van Le Sacre du Printemps (Engels: The Rite of Spring; Russisch: Весна священная) was op 29 Mei 1913 in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées, uitgevoerd door Serge Diaghilev’s Ballets Russes. Een letterlijke vertaling van “Sacre” is eigenlijk “consecratie” (wijding, transfiguratie). De compositie kreeg de ondertitel “Afbeeldingen van heidens Rusland” mee. Stravinsky kreeg het idee voor Le Sacre du Printemps in 1910, toen hij aan het ballet De Vuurvogel werkte. Hij wilde een fantasie op een heidens ritueel componeren en riep daarbij de hulp in van archeoloog en folklore-specialist Nikolai Roerich. Roerich, die Stravinsky voorzag van veel materiaal over historische rites, werd uiteindelijk onmisbaar in het compositieproces van de Sacre.

Oak Sacre is een coproductie van Beppie Blankert Dansconcerten, Stamina, Grand Theatre Groningen en Dance Unit. De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het ThuisKopie Fonds en het Prins Bernard Fonds.